Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

21 august 2006

Viorela Filip - 'In linia intai a muzicii se ajunge greu'


    Nu multi dintre cei care umplu cu trilurile lor scenele romanesti de astazi au trecut printr-o scoala de muzica, desi ar cam fi trebuit sa faca asta. Viorela Filip, profesoara de canto la Scoala de Arta, vorbeste despre necesitatea scolirii cantaretilor.

   Doamna profesoara este in vacanta, acasa la Tuzla, la parinti. Iubeste marea, pe care a legat-o in versuri de slagar ("Ma-ntorc la tine iar si iar, mare albastra/ Cum se intoarce valul tau vesnic la mal"), dar mai tare isi iubeste meseria pe care o face de 16 ani incoace, cea de profesor de canto. Ii pare rau ca trece vara, dar ii joaca ochii de bucurie ca urmeaza un nou an la catedra Scolii de Arta din Bucuresti.

   PASIUNE. "Mi-a placut intotdeauna ideea de a fi profesor. Cand eram copil, faceam cataloage singurica, aveam elevi imaginari, premianti... Pedagogia este un dar. Il si inveti in scoala, cum mi s-a intamplat mie in cei 1.000 de ani pe care i-am facut acolo si prin gradele pe care le-am dat in invatamant, dar si o vocatie: sa ai rabdare sa gasesti calea fiecarui elev, sa-l faci sa dea ce are mai bun in el", spune Viorela Filip. Si pentru elevi e un proces indelungat, nu se intampla miracole cu cantatul. Daca ar exista o carte pe care s-o citesti si a doua zi sa te trezesti cantand ca Mariah Carey sau Whitney Houston, ar fi extraordinar, dar este imposibil. Si-atunci, cu rabdarea... treci marea!

   In viata ei, Viorela Filip nu s-a intors doar la "marea albastra", ci si la Scoala de Arta din Bucuresti. Prima oara, pentru a face "canto clasic cu profesorul Jean Danescu, in timpul liceului, a doua oara pentru canto muzica usoara, la profesoara Gabi Pascu, in timp ce era si studenta la Conservator. A treia revenire s-a produs in 1990, la 14 ani dupa ce absolvise cursurile de canto muzica usoara. De aceasta data, ca profesoara. Cazul Viorelei Filip nu este unul singular. Mai multi fosti elevi ai Scolii de Arta s-au intors la matca, dar de cealalta parte a catedrei: Petronela Lazar, Silvia Dumitrescu, Mihaela Runceanu, Florian Lucan etc.

   CONJUNCTURA. Dupa 16 ani de invatamant vocational, Viorela Filip crede ca profilul cursantului de canto nu s-a schimbat mai deloc: "Sunt oameni care vor sa spuna ceva de unii singuri, nu in cor, nu in umbra. In linia intai a muzicii se ajunge greu, mai ales in vremurile astea in care primeaza banul, promovarea... Dar, dintre cei cu talent, unii mai scapa. Eu am avut privilegiul de a-mi vedea la televizor fostii elevi, dintre care 17 canta in trupe, iar altii canta solo. Printre ei se numara Nico, Ionut Sturza (Foisorul de foc), Alice Bursuc (Open), Sorana (A.S.I.A), Simona Secrier (ex-Etno), Cosmin Burtica (AXXA), Radu Ille, Nadine, Alina Sorescu si multi altii".

   Dintr-o serie de elevi, nu multi ajung pe scena. Ca proportie, cam trei din 20 de absolventi reusesc sa razbata, si poate nu imediat. Nico, spre exemplu, s-a zbatut 10 ani ca sa iasa in fata, si atunci impreuna cu o trupa consacrata, BUG Mafia. A avut nevoie de conjunctura in care sa i se vada stralucirea. "Le trebuie prea multe date, dar si motorasul care sa-i impinga inainte, sa nu renunte dupa prima dezamagire. Iar momentele grele abunda pe calea muzicii." Viorela Filip se mandreste ca nu si-a "pierdut" pe drum elevii, in cei trei ani de studiu, cat dureaza ciclul de canto la Scoala de Arta. Cat ii priveste pe cantaretii la moda, profesoara crede ca nu le-ar strica deloc pregatirea de specialitate, mai ales ca acum scoala se poate face foarte lesne. Doar sa vrei sa inveti...

   COMPETENTE.
"Este o mare diferenta intre orele de canto luate in particular si cele de la Scoala de Arta. Ca sa predai, trebuie sa ai si calitatea de pedagog. Eu nu sunt doar o cantareata care preda, ci un profesor cu acte. Am terminat Conservatorul «Ciprian Porumbescu», Facultatea de Compozitie-Muzicologie, Sectia Profesori de muzica. Specializarile mi le-am dat, ulterior, pe canto. E mai important sa fii pedagog decat cantaret" - Viorela Filip, profesoara de canto


Dana Cobuz - Jurnalul National (21-08-2006)

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one